10 Kasım 2018 Cumartesi

Diyot nedir.

Elektrik akımını tek yönlü ilete bilen yarı iletken devre elemanıdır D ile gösterilir.. Farklı tip ve güçlerde imal edilirler. 









Diyot sembolleri:










Silisyum diyot : Doğrultma devrelerinde kullanılan DC yi AC ye çeviren tekyönde iletile bilen iletime geçme gerilimleri 0,6-0,7volt arasında olan diyot çeşididir.



Köprü diyot: Köprü doğrultucu devresinde 4 adet diyot bulunur. Dalganın pozitif kısmında iki adet diyot iletimdeyken negatif kısmında diğer iki diyot iletimdedir. Böylece AC gerilimin hem pozitif hem negatif kısmından faydalanmış oluruz.











Zener diyot: Normal şekilde bağlandığında standar bir diyot gibi çalışır. Devreye ters bağlanması durumunda ise, Zener Gerilimi adı verilen seviyeye kadar akım geçirmezler, bu gerilim aşıldığında ise iletime geçerler. Zener diyotu, bu özelliği sayesinde güç kaynağı regülatör devrelerinde kullanılırlar.










led diyot: Light Emitting Diode (ışık saçan diyot) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olan LED, günlük hayatımızda en çok kullandığımız diyot tiplerinden birisidir.










Lazer diyot: Diyotların yarı-iletken maddelerden yapıldıklarını berlitmiştik. İki çeşit yarı-iletken madde bulunur: elektron barındıran n-tipi ve pozitif yüklü “delikler” barındıran p-tipi yarı-iletken maddeler. Bu iki yarı-iletken bir araya getirilerek diyot elde edilir. Diyot, normal ileri şekilde kutuplandığında (anota pozitif, katoda negatif gerilim uygulanması durumu), güç kaynağının negatif terminalinden hareket eden elektronlar, pozitif gerilime gitmek isteyeceklerdir. Bu durumda N tipi malzemeden p tip malzemeye geçiş olacaktır. Bu esnada ortaya çıkan enerji, foton olarak açığa çıkar. P ve N tipi malzemelerin buluştukları noktada yansıtıcı bir kaplama kullanıldığından bu foton ışık olarak ortaya çıkar. Ortaya çıkan ışığın bir lens ile bir araya toplanması ile lazer ışık elde edilir.


























Foto diyot: Işığı elektrik akımına dönüştüren bir yarı-iletken devre elemanıdır. Fotonlar, fotodiyot tarafından emilerek elektrik akımına dönüşür. Kullanmış olduğumuz güneş panelleri, çok geniş yüzeye sahip fotodiyotlardır.


















Varikap diyot: Varikap ya da varaktör olarak bilinen bu diyot çeşidi, elektronik endüstrisinde ve birçok uygulamada gerilim kontrollü ayarlanabilir kapasitans olarak görev yapar. PN jonksiyon diyotlarına kapasite etkisinin verilmesiyle ortaya çıkmıştır. Gerilim ile devredeki diyotun kapasite değerinin değişimi sağlanmaktadır. Sıklıkla gerilim kontrollü osilatör devrelerinde ve RF filtrelerde kullanılır.





Tunnel diyot: Bu tip diyotlar Esaki diyot olarak da adlandırılır ve GHz’ler seviyesindeki yüksek frekanslarda, çok hızlı çalışabilen ve kuantum mekanik etkisini kullanabilen diyot tipidir. Leo Esaki tarafından bulunmuş olup, Esaki’ye 1973 yılında fizik alanında Nobel ödülü kazandırmıştır. Tünel diyotlara, MP1100 ve MP1600 serileri örnek olarak verilebilir.














Schottky diyot: Yüksek frekanslarda yeterince hızlı çalışamazlar. Bu durumun önüne geçmek için schottky diyot kullanılabilir. Tüm bu avantajlarına karşın schottky diyotların bir dezavantajı mevcuttur: Diyotlar her ne kadar akımı sadece anottan katoda doğru iletse de, belirli bir miktar kaçak akım ters yönde iletilir. Schottky diyotların kaçak akım değerleri silikon diyotlara göre çok daha yüksektir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder