7 Kasım 2022 Pazartesi

Mikro radar senssörü

Mikrodalga radar sensörler hareket sensörleri arasında yerini almaya başladı. Mikrodalga radar sensörler diğer hareket sensörerinden farklı olarak kapı,pencere,cam panellerin ve ince duvarların ötesindeki hareketi algılama özelliğine sahiptirler. Bu sensörler büyük salonlar, odalar ve koridorlar için diğer hareket sensörlerine kıyasla daha avantajlıdırlar.



Mikrodalga Radar Sensör Çalışma Prensibi:

Mikrodalga radar sensörleri doppler kayması prensibine göre çalışır. Doppler kayması kısaca  kaynak veya gözlemcinin (cismin) en az birinin hareket etmesi sonucu gerçekleşir. Doppler kaymasını birkaç örnek çizimle daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum. 

Çizimde kaynaktan çıkan sinyal ile durağan cisme çarpıp gelen sinyaller aynıdır. Dopler kayması yoktur. Sensör için değerlendirdiğimizde sensör çıkış vermeyecektir.


Çizimde kaynaktan çıkan sinyal ile hareketli hedefe çarpıp gelen sinyaller farklıdır. Sinyallerin farklı olmasından dolayı doppler kayması meydana gelir. Sensör için değerlendirdiğimizde sensör çıkış verecektir.

 


Mikrodalga Radar Sensörlerin Özellikleri:

Radar sensör birçok üründe’de olduğu gibi marka ve modele göre özellikleri farklılık gösterebilir. Elimdeki üründe 5,8 GHz’lik mikrodalga sensör modülü kullanılmış.


Mikrodalga Radar Sensörler çeşitleri:

Aydınlatmalar için:


Otomatik kapılar için:

Yüzey montazlı:


Otomobiller için:




Video:



26 Ekim 2022 Çarşamba

Pır hareket sensörü

 PIR sensörleri kızılötesi ışınımdan faydalanarak, bir insanın ya da nesnenin sensörün görüş mesafesinde giriş yapıp yapmadığını algılamak için kullanılır.

İnsan gözü tarafından görülemeyen kızılötesi ışınım, ancak kızıl ötesi dalga boylarını kullanarak çalışan sensörler tarafından algılanabilir. PIR sensörleri kızılötesi ışınımın emisyonunu değil, ısınmayı tespit ederler. Bu nedenle termal görüntüleme ile karıştırılmaması gerekir.

PIR sensörü hareketi algılar ama kimin veya neyin hareket ettiği hakkında bilgi vermez. Bunun için görüntüleme IR sensörü gereklidir.

PIR sensörüne "pasif kızılötesi dedektör" ‘ün kısaltılmışı olarak "PIR" denir. Pasif terimi, PIR sensörünün algılamak için enerji yaymadığı gerçeğini ifade eder. Tamamen nesnelerden yayılan veya yansıyan kızılötesi radyasyonu algılayarak çalışır.

Algılayıcı ve ona bağlı olan kontrol devresi sayesinde sistem tarafında hareket var veya yok şeklinde yorumlanır. Bu da devreye bağlı bir röleyi çek/bırak yaparak, röle kontaklarının çalışmasını sağlar

Düşük güç tüketimi ve ucuz oluşları nedeniyle En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. Evlerde veya işletmelerde kullanılan çoğu alarm sistemi ve güvenlik kameralarında yaygın olarak kullanılır.

PIR Sensörü algılayıcı:

IR algılayıcı ana sensör, her türlü gürültü,  sıcaklık, nem ve tozdan etkilenmeyecek ve kendi bağışıklığını geliştirecek şekilde, hava geçirmez  ve yalıtılmış bir metal kutu içine yerleştirilmiştir. Sensörün üzerinde, algılayıcı elemanı koruyan ve IR ışınlarını sorunsuzca iletebilen silikon bazlı bir pencere  bulunmaktadır. Pencerenin hemen arka tarafında ise  iki dengeli sensör bulunmaktadır.



PIR Sensör Algılayıcının Şematik Görünümü:



PIR Fresnel Lensler:

Lensler sadece bir parça plastiktir fakat bu, algılama alanının sadece iki dikdörtgen olduğu anlamına gelir. Genellikle çok daha büyük bir algılama alanına sahip olmak isteriz. Bunu yapmak için, bir kamerada bulunanlar gibi basit bir lens kullanabiliriz. Lensler geniş bir alana yayılan ışınları, küçük bir alana yoğunlaştırarak nokta algılama yapabilmektedir.
PIR dedektörlerde Fransız fizikçi Augustin Jean Fresnel’in icat ettiği; ortak merkezli, halka şeklinde merceklerle çevrelenmiş büyüteç tipi lens çeşidi kullanılmaktadır. Bu tip lenselere Fresnel lens adı verilmiştir.



Fresnel lens odaklama şematik görünüm: